Het wonder der natuur

Beste lezertjes, hier ziet u een zaadje. Komt u rond het kampvuur zitten, dan vertelt de oude wijze indiaan het verhaal van dit zaadje.

Het Dappere Peperzaadje

Lang, lang geleden, een jaar of vijf, schat ik, woonden de voorouders van dit zaadje in Zambia, in de vorm van een peperplant. De plant was daar vast heel gelukkig, want hij groeide en groeide en produceerde pepers dat het een aard had.
Toen kwam er iemand uit Amsterdam, en die dacht: ha, zo’n peperje, daar neem ik er een van mee. En zo gingen een paar voorouders van dit peperzaadje mee als verstekeling in een toilettas naar Nederland.
Op een klein dakterras in Amsterdam, met weinig zon, zou je denken dat het nooit wat zou worden met dat pepertje. Maar uit de zaadjes van dit pepertje groeiden diverse stevige peperplanten die zelfs in ons koude kikkerlandje pepertjes voortbrachten, en zo raakte het Zambiaanse pepertje verspreid over Amsterdam en omstreken.
Maar nu. Dit zaadje heeft het zwaar gehad. Zeker een jaar lang in een keukenla liggen verpieteren, in zo’n plastic wietzakje ook nog. Wat moet daar ooit nog van worden? Maar dit zaadje komt uit een pittig nest dat zich zomaar niet van de wijs laat brengen, hebben wij gezien. En nu heeft het de avontuurlijke reis gemaakt van de Amsterdamse keukenla naar een Cypriotische keukentafel, en daar ligt ie nu. Klaar voor het uur der waarheid.
Over een uurtje zit hij, omringd door een hoop potgrond, in een yoghurt-emmertje op het terras in de zon. Idealer kan ik het mij niet voorstellen, maar ons Zambiaanse pepertje heeft ons al vaker verrast. Wie weet wat de toekomst ons zal brengen?
We houden u op de hoogte!

-Edit-

Een uurtje later ziet het er al somber uit voor het dappere peperzaadje… Als je hem onderdompelt in water, blijft hij drijven, en dat is volgens mensen die het zeggen te weten, een slechte zaak. We gaan het toch gewoon proberen. Daar staat ‘ie, in een yoghurt-emmertje. Het deksel dient als broeikas. Handig.

3 Comments

3 Comments

 1. Heeej Thea, wat leuk!
  Het verhaal van het Zambiaanse Zaadje, vereeuwigd op het web! Het verhaal is eigenlijk NOG internationaler. Het zaadje is namelijk geimporteerd uit Zambia door een Amerikaanse vriend van mij, die aldaar woonde in een heus lemen hutje met rieten dak. Hij werd verliefd op een Haarlemse die in Zambia werkte. Samen zijn ze in Haarlem gaan wonen. Van hem heb ik in 2007 het zaadje gekregen.
  Sindsdien gaat mijn peperplant als een dolle, en ik hoop deze zomer weer te kunnen plukken van mijn Zambian Pride. I keep you posted :) Want mocht het zaadje wat je nu hebt niet werken, dan stuur ik je uiteraard nazaten van mijn nieuwe oogst.

  Keep up the good writing! Ik lees het en moet af en toe hardop lachen :)

  • Een echt rieten hutje, met lemen dak! O nee, andersom… lijkt me ook handiger. ;-) Maar jeetje, wat authentiek! Nu ben ik nog blijer met mijn zaadje. Zelfs als het een losse flodder blijkt te zijn. Reserveer maar vast een pepertje voor me, want ik geloof natuurlijk in dit zaadje, maar ben stiekem toch sceptisch…
   Hoe zit het trouwens met de nachten in Zambia, zijn die een beetje fris? Hier koelt het nogal af, en ik ben bang dat het losse floddertje zich daar misschien niet zo senang bij voelt.