Waarom afvallen in Cyprus onmogelijk is

Geef het maar toe, u heeft hem ook: dat potje kappertjes achterin de koelkast. Hoe het er ooit is gekomen, geen hond die het weet, en waarschijnlijk is de inhoud allang niet meer goed, want sinds u er één lepel kappertjes uit hebt gehaald voor een of ander ambitieus gerecht dat u ook alweer vergeten bent, is dat potje steeds verder achter het potje augurken (zelfde lot) terechtgekomen.
Omdat ik geen eten mag weggooien van mijn oma, ben ik vandaag tomatensaus met kappertjes en ansjovis gaan maken. Terwijl het hele zaakje op het fornuis stond, ging ik snel even met een schaar op zak naar de kerk om de hoek (de Agios Antoniou) waar ze er heel bijzondere basilicum in de tuin hebben staan.
Het zal wel een of andere Grieks-Orthodoxe feestdag zijn vandaag, want naast de kerk stond een kraampje met traditionele Cypriotische gerechten, en een van die gerechten is de ‘honey balls’. Dat is de Engelse vertaling, ik weet even niet hoe ze echt heten. Maar ze zijn heel lekker. Een soort oliebollen met honing erin.
Iedereen achter dat kraampje – een man/vrouw of vier – keek me zwijgend aan. In de verste verte was verder geen mens te bekennen. En ik stond daar met mijn schaar.
Het leek me echt te cru om in die stiltje voorbij dat kraampje te sjokken om de basilicum uit de tuin te jatten. Dus ik móest wel wat kopen. Toch? Het zijn de honey balls geworden. Uit mijn gezwaai met een briefje van 5, begreep de verkoper dat ik er wel 25 wilde. Om het voorzichtig te zeggen: dat is vrij ruim.
Mijn Fillipijnse buurvrouw wilde niet de helft van mij overnemen, want ze had er zelf ook al 20 gekocht. Tja. Ze liggen, nog lekker warm, naast de computer, in dat papieren zakje. Het zijn er inmiddels 21.

2 Comments

2 Comments

  1. Ze heten loukoumades en hoewel ik anderhalf jaar geen last heb gehad van pindakaas/drop/hemaworst-nostalgie zou ik eem moord doen voor een zakje loukoumades…
    Nou, dan maar een bord erwtensoep.
    xxM

    • Bah, erwtensoep.
      Maart, het zijn gewoon deegballen met veel suiker. Helemaal niet goed voor je, ook. Maar wij missen jou ook hoor!