Θέα

Vandaag, lieve lezertjes, beginnen wij met mijn jeugdtrauma:

Jaja, dat viel niet mee hoor, vroeger op het schoolplein! En dat allemaal dankzij mijn voornaam. Het is dat ze meelezen, anders had ik nu uitgebreid uit de doeken gedaan hoezeer mijn papa en mama, in nauwe samenwerking met de VPRO, van mijn jeugd een waar tranendal hebben weten te maken, alleen maar door mij de voornaam ‘Thea’ mee te geven. Laten we het erop houden dat ik blij was dat ik een enigszins normaal gebit had.

Ook zonder de hitserie van de VPRO was het natuurlijk al een drama. Wie geeft zijn bloedeigen kind nou zo’n bejaardennaam? Nou, ik kan jullie vertellen: ook in 1977 waren dat bar weinig mensen. Nog nooit heb ik iemand gekend die Thea heette en onder de 70 was – behalve toen een vriendin van mij jaren geleden zei: ‘Nou, ik wel hoor, mijn schoonmoeder. Maar ik zou maar opschieten, want ze is 69 en volgende maand is ze jarig.’

De voorzienigheid heeft trouwens nog wel wát medelijden met me gehad: zoals niemand zijn dochter Thea noemde, noemde ook niemand zijn zoon Theo. Stel dat ik met zo’n jongen in de klas had gezeten. Maar dat is het enige lichtpuntje in dit verhaal. Ik had zo’n hekel aan mijn naam, dat ik nog nooit een boek van Thea Beckman heb gelezen (nee, ook die met die spijkerbroeken niet en nee, ik weet inderdaad niet wat ik mis).

Maarrrrr! (Het strijkorkest zwelt al aan…) Toen kwam ik op een Grieks-sprekend eiland terecht. De zon brak door in mijn leven! Eindelijk herkenning! Kent u die videoclip van Blind Melon met dat mollige bijenmeisje dat een idioot dansje doet en zich onbegrepen voelt tot ze in een park vol andere bijenmensjes terechtkomt? Dat is ongeveer het effect als je Thea heet en naar Cyprus verhuist. De Dorothea’s, de Althea’s en vele andere Thea’s vliegen je om de oren. En mensen vinden het nog een mooie naam ook!

Het allerleukste is nog dat je hier niet zomaar Thea heet, wat er nog steeds veel te oudhollands uitziet, maar Θέα. Kijk, dat lijkt er al meer op. Die letter Θ (de Theta, zoals gymnasiasten onder u nog wel weten), dat is de mooiste letter ooit, en dan komt daar nog zo’n leuk accent achteraan, en over het geheel genomen is het gewoon een geslaagd gezicht. Toch? Ik vind van wel. Ik denk dat ik die Θ maar op mijn kont laat tatoeëren.

En dan betekent Θεά, met dat accent dus op die andere letter, ook nog eens ‘godin’, en dat levert natuurlijk hele mooie complimenten op aan mijn adres (allemaal terechte complimenten, dat snapt u ongetwijfeld). Onze accountant kijkt me soms ondeugend aan en zegt dan: ‘Kijk, daar hebben we Θέα, η Θεά!’. En dat betekent dan ‘Thea, de godin’. (Dat mag de accountant trouwens zeggen, want het is een vrouw en dan is het geen seksuele intimidatie. In ieder geval niet als het van haar komt.)

Een extra leuke bijkomstigheid van een inheemse naam is het feit dat ik nu voor het eerst in gans mijn lange leven, geheel per ongeluk, een naamdag heb. Naamdagen heten zo omdat de heilige waarnaar je bent vernoemd, op die dag geboren is. Of verwekt. Nuchtere protestanten zoals u en ik hebben ze natuurlijk wel door, die gekke zuiderlingen. Die willen een extra reden voor een feestje. Ze vieren bijvoorbeeld de dag waarop de moeder van Maria (Jezus’ oma dus) werd verwekt. Niet het kerstkind zelf, of zelfs maar de moeder van het kerstkind, en dan niet eens het moment waarop ze geboren werd, maar verwekt. Zo blijf je bezig natuurlijk, en dat is dan ook vast de bedoeling. We zullen maar helemaal niet vragen hoe men zo zeker weet wanneer die verwekking plaats heeft gevonden. Het waren andere tijden, zullen we maar zeggen.

Ook grappig: als je over de verjaardag van Sinterklaas begint, en je noemt hem daarbij bij zijn officiële naam Sint Nicolaas, dan zegt heel Cyprus: tuurlijk, 6 december. En dat klopt dan, want wij Nederlanders zitten er een dagje naast. Maar laten we het over mijn naamdag hebben. In mijn geval weet ik vrij zeker dat paps en mams niet aan een specifieke heilige dachten toen ze mij Thea noemden. Ze dachten zelfs vrij pragmatisch dingen als: ‘Eigenlijk vinden we Tessa een leukere naam, maar we kennen al een Golden Retriever die zo heet’. Als dit de overwegingen zijn, weet je zeker dat hoogtepunten in de geschiedenis als de verwekking van Jezus’ oma geen grote rol spelen. Maar dat belet mij, als goed geïntegreerd burger, natuurlijk niet om toch die naamdag in te pikken.

Mijn grote voorbeeld & heldin

Ik Googlede de eerste de beste Grieks-Orthodoxe kalender, zocht naar Thea, en kwam uit op 11 september. Juist. Een fijne dag, gegrift in de geheugens van gelovigen aller lande. Verder blijk ik vernoemd te zijn naar iemand die volgens Wikipedia Theodora the Armenian heette. Een vriendin riep meteen: ‘O, dat is leuk, dat was een feministe avant la lettre, echt iets voor jou.’ Zo kun je het natuurlijk zeggen. Betere omschrijving: het was gewoon een heel naar, machtwellustig mens. Maar dat zijn details. Laten we vooral niet het grotere plaatje uit het oog verliezen: 11 september, de dag waarop ik van u en vele anderen een lekkere fles drank verwacht.

Maar nu eerst mijn verjaardag. Morgen, welteverstaan. Als u nog geen kadootje hebt verstuurd, dan bent u mooi te laat, maar het is u vergeven. Als u nou morgenmiddag om 14:00 vlucht CY599 neemt vanaf Schiphol, bent u nog net op tijd voor het feest. Huurauto parkeren bij de moskee, tegenover de hamam waar ik toevallig ook mijn middag in zalige niksdoenigheid ga doorbrengen terwijl mijn collega’s heel hard aan het werk zijn. Dat stoomt extra lekker, die gedachte.

Maar nu is het eerst even tijd voor een avondje paniek, waarin ik mij af ga vragen waar ik al die mensen ga laten die morgen langskomen. Gratis tip van de dag: als u in Cyprus woont, en u nodigt 45 mensen uit voor uw feestje, dan komen ze ook echt allemaal opdagen. Gewoon een leuk wistjedatje.

12 Comments

12 Comments

 1. ge-wel-dig stukje weer Thea!! Het is dat ik morgen afspraken heb staan anders was ik op die vlucht gesprongen hoor!!!! Ik hoop dat je een gezellige verjaardag hebt, met veel drop en stroopwafels :) en koffie!! :)

  • Haha, dank je wel! Er was geen drop en ook geen stroopwafels maar toch was het heel gezellig… Ben de foto’s nu aan het censureren. ;-)

   • Als je onze foto’s zo bekijkt lijk je er wel ouder op geworden.. Haha ik daarintegen ben nog piep!! :) Herstelze! Je hebt nog een jaar :)

    • Angela, mijn site vindt dat jij spam bent. Dat is ook wat… Misschien is het je jeugdige uiterlijk?

 2. Hey Thea,

  Het is jammer dat ik morgen moet werken, zo’n middagje hammam lijkt mij ook wel lekker.
  Geniet er van !!!
  Een fijne dag morgen.

  Groetjes Nancy

 3. Als we terug in amsterdam zijn moeten we maar samen een feestje geven, mijn verjaardag is gister ;-). Van harte!

 4. Chronia polla! En we vergeten dan maar even dat je eigenlijk voor je verjaardag naar Nederland zou komen, dus dat cadeau bewaren we voor 11 september. Dikke zoen, Maarten

  PS: en je vergeet helemaal te vermelden dat θέα met het accent op de ‘e’ uitzicht betekent. Ik zou dan toch maar die hele naam op je kont laten tatoeëren als een toeristische aanwijzing op een Michelin routekaart.

  • O ja, da’s waar ook. Had ik dat al zo stellig beweerd? Is het niet van gekomen, sorry. Kom ik gewoon voor mijn naamdag langs, goed? :-)

   Het woordje ‘uitzicht’ op mijn kont… Ik weet niet of dat nou zo’n goed idee is…

 5. He Thea,
  Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Gelukkig heb ik dit jaar nog een kans om op tijd te zijn voor je naamdag op 11 september. Heb je de 45 mensen ergens kunnen herbergen voor je feest? Wat een verhaal over je jeugdtrauma. Ik dacht even ojee Thea is begonnen aan de verwerking van jeugdtrauma’s en dat helemaal alleen op Cyprus. De wending naar een wedergeboorte op 11 september stemt me dan ook weer helemaal gelukkig!
  Dikke knuffel,
  Jozette

 6. leuk :-)