Knal

Ja hoor, daar heb je het al. Gedonder. Moody’s en Standard & Poor’s (wie heeft die namen eigenlijk verzonnen?) hebben Cyprus voor straf in de hoek gezet. Het financiële beleid (of het gebrek daaraan) van de regering en de schade aan de energiecentrale hebben het laatste zetje gegeven.

Ondertussen zijn we hier op Cyprus nog steeds bezig met een marathonsessie zwartepieten voor gevorderden. Zo heeft men de euvele moed om functionarissen van de brandweer en het leger te schorsen, lopende het onderzoek naar de ramp, omdat ze te laat zouden hebben gereageerd op de explosies. De voorzitter van het parlement doet flink en roept dat ‘de verantwoordelijken voor de ramp zo snel mogelijk voor het gerecht zullen staan’. Het feit dat de regering twee-en-half jaar lang munitie heeft laten slingeren, en doelbewust waarschuwingen heeft genegeerd dat de boel op ontploffen stond, is blijkbaar niet iets waar we over moeten doorzeuren.

Verder heeft de president het kabinet naar huis gestuurd (hijzelf blijft uiteraard zitten, want, zo zei hij tegen een journalist die wat lastig werd: ‘ik ben verantwoordelijkheid schuldig aan de kiezers, niet aan de media’) nadat de coalitiepartner was opgestapt. Wie er nu het land regeert, is mij eigenlijk niet helemaal duidelijk. Misschien zit Christofias nu wel lekker in zijn eentje in het presidentieel paleis, tegen zichzelf te praten. Waarschijnlijk maakt het weinig verschil.

En ondertussen gaan de blackouts door. Elke dag twee-en-half uur, soms iets korter. Soms heel veel langer: vorige week woensdag werd in het gebied van de campus van The Cyprus Institute de stroom om half drie uitgeschakeld. Toen om acht uur ‘s avonds de stroom nog steeds niet terug was, belde een collega naar de electriciteitsbedrijf. Wat ik voor de grap riep (‘ze zijn zeker vergeten die schakelaar weer om te zetten, hahaha!’) bleek geen grap maar de werkelijkheid.

Ondertussen begint de temperatuur hier lekker op te lopen. Het is standaard zo’n 36 tot 39 graden, en dan is het best pittig als de airco de hele dag niet aan mag. Dus wat doe je? Dan hoor je van een land waar het al de hele zomer regent en je denkt: daar ga ik heen. Drie-en-halve week lang.

Morgen neem ik dus het vliegtuig naar Amsterdam. Ik neem een goede vriendin mee, die volgens mij denkt dat we elke ochtend gaan beginnen met een bezoek aan een seksshop en de rest van de dag stoned in een coffeeshop gaan liggen, en nu ik er zo eens over nadenk: waarom ook niet. Ik ben immers een toerist, en dan doe je die dingen. Bovendien is het dit weekend Gay Pride, en niets is leuker dan een buitenlander met open mond zien kijken naar blote leernichten op een boot. Ik heb er nu al zin in!

Mocht ik u persoonlijk kennen (wat gek genoeg – ik word nog eens beroemd – lang niet voor u allemaal geldt), dan moeten we natuurlijk afspreken. Mijn Nederlandse nummer is onveranderd en is vanaf vrijdag weer in bedrijf. Bel mij.

3 Comments

3 Comments

  1. Haha, dit weekend is Cyprus-Ado Den Haag (voetbal), dus er zijn je nog wat cyprioten voorgegaan. Welkom thuis en geniet van een warm en regenachtig NL, op dit moment. JannieC.

  2. Hoi Thea,

    Welkom terug ‘stin patrída sou’ en veel plezier tijdens de Gay Pride. Ik zwaai naar je vanaf de UvA-boot. Die komt er dit jaar en al heb ik er inmiddels part nog deel aan gehad; ik ben er waanzinnig trots op, dat dit gelukt is!

    Groetjes,

    Linda Schaap